Pokud se Vám tento průvodce nezobrazuje správně, klikněte sem.


Archiv / přihlášení


Poslat známému

 
KDY A KAM ZA VĚDOU A VÝZKUMEM
 
- září 2015  -

SCi-LiNE

 

Náš průvodce tímto vydáním slaví jeden rok existence. Děkujeme všem, kteří nám pomohli.
 

 

Noc vědců
25.9. Praha, Brno, Ostrava, Olomouc, Zlín, Liberec, Vsetín, Pardubice, Hradec Králové, Rychnov nad Kněžnou, Slaný, Kralupy nad Vltavou,
 

AKCE

6. 9. 2015 Průhonický park a zámek A-Fest in Park - Akademie věd společně s Botanickým ústavem AV ČR zvou na Akademický multižánrový hudební festival - na třech podiích od 11 do 20h.

7.9. Železný Brod, dopolední program ÚFCH JH "Seznamujeme se s vědou" (přednášky a exkurse) pro žáky oboru analytická chemie  SUPŠS ze Železného Brodu.
9.9. Praha Vědecký jarmark od 8.30 do 17.30 na Vítězném náměstí, vstup zdarma

9.9. Praha - S ÚOCHB AV ČR budete na Vědeckém jarmarku chemii vidět, slyšet i cítit - pro návštěvníky je připravena úžasná chemická podívaná z atraktivních pokusů. Přeměny světelné, tepelné a chemické energie, neviditelné kresby pro špionáž či ochranu bankovek a další.
10.9. Praha, dopolední program ÚFCH JH "Seznamujeme se s vědou" (přednášky a exkurse) pro žáky SPŠCHG akademika  Heyrovského z Ostravy. 
11. a 12. 9. Brno, Kraví hora, Hvězdárna a planetárium Brno - Festival vědy s RWE. Bude k vidění a poznávání: nejnovější policejní vozidlo, počátky genetiky, pokusy Johanna Gregora Mendela, jak vzniká tlak a jaké nečekané účinky může mít, pokrmy molekulární kuchyně, něco z praxe archeologa, dojení krávy, jezení pochutin z naklíčených semen rostlin, hry s lasery, koukání na sluneční skvrny a tak dále a tak dále. Vstup je zdarma!
11. a 12.9. Brno, ÚDiF na Festivalu vědy s RWE v Brně – velká pódiová vystoupení "Dejte mi pevný bod" a "Svět hadíma očima"

15.9. Brno, MSV - Seminář TA ČR  Strategické výzvy nastupující průmyslové revoluce.
17.9. Klimkovice  - ÚDiF na vystoupení v Sanatoriu Klimkovice. Pro děti odlehčující doprovodný program ze sbírky našich experimentů. Show bude přístupná i dospělým.
22.9. Prostějov Den (s) vědcem - celodenní odborný program popularizačních přednášek, praktických měření v několika laboratořích a exkursí - každoročně v září pro studenty odborného matematicko-fyzikálního semináře z Reálného gymnázia a základní školy města Prostějova.
24.9. Č. Budějovice, nám. Přemysla Otakara II. - Biologické centrum AV ČR naučně zábavná akce Vesmír v půdě.

23. a 24. 9. Praha, Kongresové centrum - LABOREXPO 2015 - VII. ročník veletrhu analytické, měřicí a laboratorní techniky s doprovodným programem. Vstup zdarma - vstupenka je slosovatelná v soutěži návštěvníků o hodnotné ceny, organizátorem je CHEMAGAZÍN
25.-28.9. Severní Německo – Přírodovědci.cz – expedice Mořská biologie aneb dvacet tisíc mil pod mořem 3.  „Kurz mořské biologie a spousta přírodovědných zážitků v muzejních expozicích, akváriích i na plážích Baltského moře. V moři budeme odebírat vzorky, které pak prozkoumáme v polní laboratoři. Našimi průvodci budou během celé expedice odborníci z Přírodovědecké fakulty UK v Praze.“  Čtyřdenní exkurze je určena všem nadšeným přírodovědcům od 12 let.
25.9. Bratislava (Slovensko) ÚDIF na Noci výzkumníků v Bratislavě, slovenská Noc vědců letos hostí i ÚDiF.

27.9. Kroměříž - ÚDiF na TEDx v Kroměříži
„Nejen, že bude ÚDiF mít vlastní talk na TEDx, už to je pro nás nesmírná čest, ale budeme místní TEDx dokonce moderovat.“ Jedinečná atmosféra okořeněná experimenty, vtipným komentářem i myšlenkami hodnými šíření.

30.9. Brno, Science centrum VIDA!  Chemické  workshopy pro žáky ZŠ, program Dnes učí chemii Heyrovský, realizuje PEXED, popularizační tým vědců a studentů z ÚFCH JH.
30.9. Praha - ÚDiF vede seminář pro učitele v Praze. Pro učitele fyziky, technických či dílenských prací.  Pro informace o semináři kontaktujte ÚDiF.
 

PŘEDNÁŠKY

8.9. PrahaScience Café Praha s prof. Janou Roithovou
10.9. Ústí nad Labem - kavárna Fokus kafe, Café Nobel: Nepál 2015. Ničivá zemětřesení a jejich (ne)předpovídání, seismolog RNDr. Aleš Špičák, CSc.
15.9.  Č. Budějovice - Science Café: Počátky Českých Budějovic – 750 let od založení města
16.9. Plzeň - Science Café: Plzeňský architektonický manuál jako nástroj zprostředkování architektury
17.9. Teplice - hvězdárna, Café Nobel: Sopky a Mars aneb Jak sopečná činnost měnila tvář rudé planety, planetolog Mgr. Petr Brož
17.9. Zlín, od 18 hodin,  nová budova Laboratorního centra Fakulty technologické, Univerzity T. Bati ve Zlíně - Popularizační přednášku  s názvem  Je třeba se rtuti bát ? přednese v rámci vědeckých kaváren  doc. Tomáš  Navrátil  z ÚFCH JH - Odd. biomimetické elektrochemie.
22.9.  Kladno - Science Café: K čemu jsou peníze?
23.9. Blatná - Science Café: Jak fungují lidské biologické hodiny?
 

PROHLÍDKY

Plzeň, Techmania prošla obrovskou rekonstrukcí a nyní nabízí nové interaktivní expozice, klubovny či dílny, doporučujeme první 3D planetárium v České republice.
„Žáci druhého stupně zjistí, co s organismem dělá alkohol či káva. Středoškoláky zveme na exkurzi do jejich úst, nejmladší si zkusí postavit vajíčko na špičku, starší si rozsvítí LED diodu s pomocí coly a středoškoláci díky mikrovlnné troubě změří rychlost světla,“ prozrazují Michaela Černá a Martin Hrdlička z Techmanie.
Brno – novinky ve VIDA, např.: Kuchyňská chemie – pokusy realizovatelné v kuchyňských podmínkách, pořad Dělám tlaky, dělej taky a akce i pro dospělé. Zásadní změna: každé pondělí bude od září zavřeno
Do 31.10. Brno - Science centrum VIDA! již 17. putovní výstava ÚFCH J. Heyrovského s názvem Příběh kapky (seznamující návštěvníka s polarografií a Jaroslavem Heyrovským,  nositelem Nobelovy ceny za chemii ) je součástí akademické výstavy k 125. výročí AV ČR s názvem "Vynálezy, jež ovlivnily lidstvo".
Začátek září Brno, Hvězdárna a planetárium Brna otevírá novou vědeckou stezku. Sledujte web! Od rána do večera, od soumraku do úsvitu, od pondělí do neděle mohou návštěvníci jakéhokoli věku na vlastní oči, sluch i hmat poznávat svět kolem sebe. Expozice je volně přístupná, zdarma jsou k ní připraveny i nejrůznější doplňky.
Ostrava, SVĚT TECHNIKY  malý, velký, nekonečný… Jen pár tipů pro nalákání – více v programu
5.9. - Nejtvrdší hasič přežije (areál Dolních Vítkovic od 9:00)
19.9. - Fajne léto (Svět techniky od 10:00 do 18:00)
26.9. - Svět techniky slaví 1. narozeniny
12.9. – Vyjíždíme za Vámi, Den se Světem techniky v ZOO Ostrava
VELKÝ SVĚT TECHNIKY – DOPROVODNÝ PROGRAM
5. a 6. 9. Let´s go science – Klasik (12:00, 14:00, 16:00, Divadlo vědy, III. NP), Gyroskop (po celý den, přízemí), Vidění (po celý den, učebna Maria, I. NP), Mikrosvět (12:30, 14:30, 15:30, labo-třída Isaac, II. NP, kapacita omezena na 20 míst, rezervace workshopu před učebnou min. 15 min. předem). Zahrada otevřena po celý víkend (relax i poznání, bylinková poznávačka, I. NP).
Olomouc – stále nová Pevnost poznání
Tipy:
Dějiny v komiksu
- 12 komiksových pláten, jež ve vtipné zkratce shrnují dějinné střety a zvraty za účasti Marie Terezie i obávaného generála Laudona.
Živelná Morava - Živá voda zavede přímo do koryta Moravy a seznamuje s pozoruhodnými obyvateli - od ráčka poustevníčka, rodinky plžů až po hbitého listonoha nebo tajemnou žábronožku.
Vstupte do mozku! - Rozum v hrsti. Až v osmi osobách lze vstoupit do osmimetrové makety „centrálního počítače“ lidského těla a kochat se neuronovou sítí v celé její komplikované kráse.


Foto: Eva Hobzová

V nabídce unikátního návštěvnického centra jsou vzdělávací programy pro školy, či odborné konference přírodovědecké fakulty. Ve výjimečné atmosféře se střetává bohatá historie s dynamickou současností, která z Pevnosti vytváří ideální inspirativní prostředí pro setkávání studentů i široké veřejnosti.  www.pevnostpoznani.cz
 

ČLÁNKY, POŘADY, AKTUALITY

Brno – nový VELETRH VĚDA VÝZKUM INOVACE

Doporučujeme: Expedice Neuron – soutěž o dotaci 250 000 Kč. Cílem je podpořit české vědce při realizaci výzkumných expedic, které rozšíří naše současné poznání. Více…. Lidé/týmy se mohou hlásit do 30.9.


Foto: Hynek Adámek

Ohlédnutí za NANOškolou 2015, která se v ÚFCH JH uskutečnila v srpnu 2015.  Nebyli jste na naší NANOškole ? Nevadí, projděte se její fotogalerií a hlídejte si přihlášky na rok 2016!
Doporučujeme: Virtuální exkurse do 21 laboratoří ÚFCH J. Heyrovského představujících moderní směry fyzikální chemie.
 
Partneři

Gama Rádio  regionalnitelevize.cz    SQS

 
Odkazy na propagátory

     

      

  

    

        

     

    

   

 

SCi-LiNEKontakt:
redakce@sci-line.cz, tel. +420 606 613 938, www.sci-line.cz

Nepřejete-li si dostávat tento newsletter, klikněte sem nebo odpovězte na tento e-mail a do předmětu zadejte "NE".