Pokud se Vám tento průvodce nezobrazuje správně, klikněte sem.


Archiv / přihlášení


Poslat známému

 
KDY A KAM ZA VĚDOU A VÝZKUMEM
 
- červenec 2015  -

SCi-LiNE

 

„Vše, co bylo možno objevit, bylo již objeveno.” (Šéf patentního úřadu USA Charles Duell, 1899)
 

 

VĚDA A TECHNIKA

V Národním technickém muzeu v Praze je výstava Věda a technika. Podívejte se na video.

 

AKCE

1.7.-31.8. ČR - Soutěž  s Českým rozhlasem - VYHRAJTE EXKURZI DO NEJVĚTŠÍ JESKYNĚ ČESKÉ REPUBLIKY
Navštivte v období od 1. 7. do 31. 8. 2015 co nejvíce ze 14 zpřístupněných jeskyní v ČR …..více na webu ČRo.

Do 30.9. Plzeň - Sluneční soustava je znovu v ulicích Plzně
S létem vyrazilo plzeňské Techmania Science Center opět do ulic. Obyvatelé i návštěvníci města tu mohou na tradičních místech narazit na Pouť k planetám, která tu bude umístěna do konce září.

Ostrava, Svět techniky
Důležité akce v areálu Dolních Vítkovic:
2.-5.7. Beats for Love
16.-19.7. Colours of Ostrava
(Expozice Světa techniky, včetně U6 budou z důvodu příprav a demontáže festivalu pro veřejnost uzavřeny od úterý 14.7. do úterý 21.7. 2015.)
24.7. Beskyd Ralley – odpoledne v areálu DOV

Liberec, Nový workshop v iQLANDII - Člověk a jeho schopnosti.
Každý víkend v červenci a srpnu v 14.00 a 15.00 hod.
DNA, krevní tlak – poznáte, jak tyto faktory ovlivňují schopnosti každého z nás. Vyzkoušíte, jak se mění náš krevní tlak se zátěží, odhalíte, kde se na lidském těle nachází nejstudenější a nejteplejší místa, podíváte se zblízka na lidskou DNA, kterou získáme z buněk v ústech. Třeba se bude hodit při odhalování zločince v rámci dalšího pátrání.
Kriminálka iQLANDIA - od konce července 2015
Odhalte vraha profesorky Pospíšilové za pomoci skutečných kriminalistických metod. Staňte se součástí vyšetřovacího týmu a vyzkoušejte, jak jednoduché či složité je pátrání po pachateli zločinu…
3.7. Praha, Czech Space Day 2015 - od 14:00 hod., Fakulta elektrotechnická ČVUT
Česká kosmická kancelář společně s Fakultou elektrotechnickou ČVUT organizují konferenci Czech Space Day 2015. Pro středoškoláky a vysokoškoláky a další mladé se zájmem o zapojení do kosmonautiky. Získají informace o studijních oborech, pracovních stážích, soutěžích, projektech a dalších aktivitách v České republice i zahraničí. Mohou také prezentovat své aktivity a nápady a seznámit se s dalšími mladými se stejným zájmem. Vstup zdarma. Registrace.

27.7.-1.8.  Úpice – hvězdárna - Úžasný Letní Tábor (ÚLeT ) plný dobrodružství, fyzikálních her a experimentů. Pořádá Divadlo fyziky ÚDiF společně s Masarykovou univerzitou a Instruktory Brno. Tábor, který přetváří fyziku v zážitek a zážitek ve fyziku. Pro děti 10-15 let, podtitul "Záhada zmizelého ethalonu.

17.-21.8.  Praha - komorní NANOškola 2015 – je už popáté! V budově ÚFCH JH na Praze 8.
Pro 12 talentovaných středoškoláků (6 dívek a 6 chlapců) z 8 různých středních škol z celé ČR, jejichž zájmem je fyzika  a chemie. V rámci programu školy absolvují program praktických měření, přednášek,  exkursí a workshopů. 
 

ČLÁNKY, POŘADY, AKTUALITY

Bude až v září, Německo - ale registrujte se teď! Mořská biologie aneb dvacet tisíc mil pod mořem 3. Pro velký zájem se koná už třetí expedici k Baltu. „Láká vás práce mořských biologů, podmořský svět a neprobádané hlubiny oceánů? Tak s námi pojeďte na prodloužený víkend do severního Německa! Registrace co nejdříve!“
1.7.- 31.8. Plzeň – Techmania - otevřeno v prázdninovém režimu - všední dny od 10 - 18 hod., v sobotu 10 - 19 hod., v neděli 10 - 18 hod.
16.-19.7. Ostrava, Svět techniky – Festival Colours of Ostrava, expozice přístupné pouze návštěvníkům festivalu. ČT bude vysílat ze Světa techniky, ve vybraných vysílacích časech bude omezen provoz expozice Svět přírody! (Aktuální otevírací doba expozic Světa techniky a U6 na www.stcostrava.cz)
iQLandia videa  s přírodovědnými experimenty.
Videa Badatelna – Můžete si doma zaexperimentovat! Inspirace je zde. Neotřelé fyzikální experimenty. Jak si udělat pořádný bublifuk? Proč se v zimě solí silnice? A jak si doma vyrobit magnetický vláček? Zkuste to!
Virtuální exkurse do 21 laboratoří ÚFCH J. Heyrovského představujících moderní směry fyzikální chemie.
 

PŘEDNÁŠKY

8.7. Chotěboř, na Festivalu fantazie - Dušan  MAJER a jeho  www.kosmonautix.cz. Od 9:00 přednášku na téma Budoucnust americké pilotované kosmonautiky.
11.7. Plzeň, Techmania - Žraločí muž Alessandro De Maddalena. Znalec žraloků, výzkumník, spisovatel, ilustrátor a fotograf – mimořádná příležitost! Přednáška začíná ve 14 hodin, bude tlumočena, vstupné 150 Kč.
16.7. Teplice - hvězdárna, Café Nobel: Mají nosorožci šanci? (dr. Přemysl Rabas)
13.8. Teplice - hvězdárna, Café Nobel: Čeští vědci na Špicberkách. Proč zkoumat polární oblasti (Alexandra Bernardová)
 

PROHLÍDKY

Do 30.8. Praha, Národní technické muzeum VĚDA A TECHNIKA. Dobrodružství, které vás bude bavit!  Výstava Národního technického muzea z cyklu akcí k výročí 125 let českých akademií věd (a umění). Hravá věda aneb laboratoř praktického poznávání - doprovodný program.
Od 1.7. Plzeň, Techmania - nové programy v laboratořích a dílnách, nová show a nový film v planetáriu – prázdninová otevírací doba.  K létu patří voda, a tak je tématem i nových programů v laboratořích a dílnách. V laboratořích dostanou návštěvníci šanci prozkoumat vlastní donesené vzorky, v dílnách je čeká výroba jednoduchého mlýnku, expozice Vodní svět a prozkoumání vodních exponátů z Obnovitelných zdrojů energie.
Ostrava, Svět techniky – prázdninový program:
Let´s go science – Plameny vědy/Klasik, Malý i velký montér, Zahrada Světa techniky, Robofotbal, Thaumatrop, Víte, co jíte?, Mikro svět, Malé pokusy pro každého, Klapka, kamera, akce…
Olomouc, Pevnost poznání
Výběr z programu: Dějiny v komiksu, Věda v pevnosti, Živelná Morava, Živá voda, Vstupte do mozku! Rozum v hrsti, Světlo a tma.
1.7.-31.10. Brno – J. Heyrovský stráví prázdniny a začátek školního roku v science centru VIDA !  Putovní výstava Příběh kapky, která již 6. rokem představuje veřejnosti životní a vědecký příběh Jaroslava Heyrovského, otce polarografie (za její objev dostal v r. 1959 Nobelovu cenu za chemii), zavítá opět do Brna jako součást výstavy k 125. výročí AV ČR a bude otevřena v science centru VIDA.
Od 1.7. Plzeň, Techmania - show „O vás“ a hlavní pomůckou v ní bude každý divák sám. Dozví se o limitech svého těla, najde si slepou skvrnu svého oka, zjistí, že se zacpaným nosem nepozná, co jí, a jednoduchý pokus se skořicí prozradí, proč nám nechutná jídlo, máme-li rýmu.“
Milán - EXPO 2015 - v pavilonu České republiky je k vidění nový výstavní projekt věnovaný Antonínu Holému - Česká věda bojuje s viry/Czech Science Fights Viruses. Jedinečné momenty ze soukromého i pracovního života významného vědce – chemika Antonína modelu ve tvaru fullerenu.  Vzniklo z iniciativy Českých center a ÚOCHB AV ČR, SPOLU S Národním technickým muzeem v Praze, Masarykovým ústavem a Archivem AV ČR. Autorem expozice je výtvarník Jáchym Šerých.

 
Partneři

Gama Rádio  regionalnitelevize.cz    SQS

 
Odkazy na propagátory

     

      

  

    

        

     

    

   

 

SCi-LiNEKontakt:
redakce@sci-line.cz, tel. +420 606 613 938, www.sci-line.cz

Nepřejete-li si dostávat tento newsletter, klikněte sem nebo odpovězte na tento e-mail a do předmětu zadejte "NE".