Pokud se Vám tento průvodce nezobrazuje správně, klikněte sem.


Archiv / přihlášení


Poslat známému

 
KDY A KAM ZA VĚDOU A VÝZKUMEM
 
- duben 2015  -

SCi-LiNE

 

„Není vůbec pravděpodobné, že člověk někdy dokáže vykřesat z atomu nějakou energii.
Zbrklá představa využití atomové energie jako náhrady za vyčerpané zásoby uhlí je zcela
nevědeckou utopií, dětinskou představou.” (Robert Millikan, nositel NC za fyziku, 1928)
 

 
Video prezentace výstavy Nanormální svět.cz 2015 (www.sci-line.cz)

Foto: ÚPT AV ČR, Brno, Grafika: J. Ištvánek

 

PŘEDNÁŠKY

7.4. Praha, Akademie věd, Národní 3, odpolední cyklus přednášek na téma Velká Morava a počátky křesťanství, Archeologický ústav AV ČR Brno

7.4. Jindřichův Hradec, Science Café: Hnízdní parasitismus ptáků
7.4. Praha, Science Café: Děti v současném světě

7.4. Kladno, Science Café: Přednáška o ničem

8.4. Brno, Seminář ÚDiFu pro učitele fyziky na setkání Regionálního centra v Brně. Hlavními tématy budou Faraday jako zakladatel rockové hudby a liška polární. Návody a tipy do hodin fyziky.
9.4. Praha, Geofyzikální ústav AV ČR, Prof. Svatopluk Civiš (Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR): Vznik základních molekul RNA během bombardování planety Země mimozemskými tělesy
9.4. Ústí nad Labem, Fokus kafe, dr. Otakar Frank: Grafen aneb Lepicí páskou k materiálu budoucnosti (a Nobelově ceně). Přednáška cyklu Café Nobel, od 18 hod.

14.4. Jihlava, Science Café: Jak pracují archiváři

14.4. České Budějovice, Science Café: Kolik vody budeme potřebovat v budoucnosti?
14.4. Praha, Science Café: Bezpečnost potravin
15.4. Praha, AV ČR, Národní 3, Srdce ve zdraví a nemoci

15.4. Plzeň, Science Café: Plzeň – město na dně dvou moří
16.4. Praha, dopolední program ÚFCH JH "Seznamujeme se s vědou - dnes na téma analytická chemie" (přednášky a exkurse) pro žáky oboru laboratorní asistent z VOŠZ a SZŠ Alšova Praha 1. 
16.4. Teplice, hvězdárna, doc. Jiří Dolejší: Kde se srážejí částice. Půl století CERNu s českou stopou. Přednáška cyklu Café Nobel, od 18 hod.
21.4. Praha, workshop FCH úloh vědců ÚFCH J. Heyrovského "Kdo není kyselý, je ..."  pro žáky 1. ročníků BiGy Žďár n. Sázavou.
23.4. Ústí nad Labem, Literární kavárna Fokus v kampusu Univerzity J.E. Purkyně: Chemie umění aneb Když pigmenty promluví. Přednáška dr. Silvie Švarcové v rámci cyklu Café Nobel, od 17 hod.
23.4. Žďár nad Sázavou -  přednášky vědců z oboru fyzikální chemie ÚFCH J. Heyrovského  ("Den (s)  vědcem") pro studenty gymnázia BiGy Žďár n. Sázavou.
28.4. Nové Strašecí, Science Café: Výzkum silných zemětřesení na Kefalonii
29.4. Ostrava, Science Café: Čas člověka – čas kosmu. Astronomie, kosmologie a čas v raném středověku
30.4. Praha, fyzikálně-chemický workshop vědců ÚFCH JH "Chemie není nuda" pro žáky tercie Hudební školy a Gymnázia z Prahy 1.

Olympus

 

PROHLÍDKY

Praha – probíhá výstava CESTY DO NITRA ZEMĚ  - Akademie věd, Národní 3 (jen do 24.4.). Hlubinné vrtání do zemské kůry je významným příspěvkem věd o Zemi k řešení největších výzev současného světa jako ochrana životního prostředí, zásobování rostoucí světové populace nerostnými surovinami, energií a pitnou vodou, vyrovnání se s globálními změnami klimatu, ochrana společnosti před přírodními katastrofami a účinné územní plánování pro rozvoj bydlení a dopravy.


Vrtné korunky

Plzeň, Techmania - Kriminálka TSC, oddělení fyziky.
Starší muž našel při procházce se psem zastřeleného dravého ptáka… Staňte se vyšetřovateli. V moderně vybavené laboratoři poznáte jak fyzika slouží kriminalistům.

od 4.4. Plzeň, Techmania - Jaderné dny
Příběh energie a odpovědi na otázky, zda je energie z jádra bezpečná, ekologická a užitečná. Mýty a fakta o jádru, ohlédnutí za fukušimskou tragédií, vliv radioaktivních dopadů na životní prostředí.

14.4.-15.5. Pardubice, putovní výstava ÚFCH J. Heyrovského s názvem Příběh kapky v budově Gymnázia Mozartova Pardubice seznamuje s Jaroslavem Heyrovským, nositelem Nobelovy ceny za chemii (1959) a s polarografií.
od 28.4. Plzeň, Techmania - Jak se rodí motorka
Nová výstava připravená Západočeskou univerzitou. Elektrický chopper Blue Elyctra, hledání přírodních zdrojů, práce s ručním lisem, 3D tisk a zkušební jízda na elektrokoloběžce...
 
Partneři

Gama Rádio  regionalnitelevize.cz    SQS

 

AKCE

Od 4.4. Brno, na Hvězdárně a planetáriu Brno zjistíte, jak to vlastně je s vesmírnými Velikonocemi. Vyrobíte si netradiční vajíčka a můžete hledat v okolí budovy ukrytá divotvorná hnízda a další. Program nabitý až do pondělí.
Od 4.4. Ostrava, Svět techniky – velikonoční program

11.4. Liberec, iQLandia, Víkend kosmonautiky - oslava Mezinárodního dne letectví a kosmonautiky
12:00 - Zatmění Slunce částečná a úplná aneb Co jsme to vlastně viděli a máme kvůli tomu někam cestovat? Martin Gembec, Klub astronomů Liberecka
14:00 - Gagarin nás pozval všechny do vesmíru -Život, sláva a smrt prvního kosmonauta světa, Milan Halousek, Česká kosmická kancelář

12.4. Liberec, iQLandia, slavnostní start 12. ročníku mezinárodní vzdělávací soutěže Expedice Mars 2015. Startér Vladimír Kořen, autor a moderátor pořadu Zázraky přírody na ČT a Václav Liška, vedoucí katedry stavební fakulty ČVUT.
17.4. Olomouc - otevírá se nové interaktivní muzeum vědy Univerzity Palackého Pevnost poznání
17.4.-28.6. Praha, Císařská konírna Pražského hradu  - výstava Velká Morava a počátky křesťanství, Archeologický ústav  AV ČR, Brno ve spolupráci s MZM Brno 
18.4. Brno, Vystoupení ÚDiFu plné experimentů nejen na doma pro rodiče s dětmi v rámci akce Černovického sdružení "My školu nedáme! aneb Nebojte se doktorů" . 

22.-23.4. Praha, Literární zločiny. Studentská literárněvědná konference.

25.4. Brno, ÚDiF zve jako spolupořadatel na Den země v Brně – Posviťme si na to! od 10 do 21 hodin v parku na Kraví hoře. Svět infračervenýma očima, děti si vyrobí krasohled a spousta zábavných a poznávacích her, pokusů či tvořivých dílen, praktické workshopy pro dospělé.

24.-26.4. Pardubice - KOSMOS-NEWS PARTY 2015  
Největší středoevropská konference amatérských i profesionálních zájemců o kosmonautiku Sdružení KOSMOS-NEWS, ve spolupráci s Českou kosmickou kanceláří, Českou astronomickou společností a KosmoKlubem, organizuje již patnáctý ročník víkendového setkání laických zájemců o pilotovanou kosmonautiku a moderní trendy v dobývání vesmíru. Více než desítka přednášek a diskusních pořadů předních českých i zahraničních odborníků na kosmonautiku a bohatý doprovodný program po celé tři dny konání akce. Hostem setkání bude pan Oldřich Pelčák, český kosmonaut a vojenský pilot, náhradník Vladimíra Remka při kosmickém letu Sojuzu 28 v roce 1978.
Účast možná pouze po předchozím přihlášení! milan@halousek.eu

27.-29.4. Olomouc, Konference "Literární a knižní kultura v digitálním věku"

28.4. Praha, vernisáž v 17:00 hod. Praha polarografická - javorová plastika akademického sochaře Lumíra Čmerdy, zdobící od roku 1988 vestibul budovy ÚFCH JH, bude doplněna instalací čtyř originálních grafických listů, které byly její předlohou. Po krátké vernisáži  beseda s autorem  plastiky. Vstup po rezervaci

28.4. Praha, Den Země v Geoparku v areálu Akademie věd na Spořilově - pro školy, 9-13 hodin, program

 

ČLÁNKY, POŘADY, AKTUALITY

Vyšel další díl fyzikálně naučných videí Badatelna, které připravuje Masarykova univerzita. Nový díl vytvořený Divadlem fyziky ÚDiF má podtitul "Proč se v zimě solí silnice?"

21.-25.4. Liberec, vědátoři z dvaadvaceti zemí se v dubnu sjedou do iQLANDIE na setkání EuroScienceFun. Předvedou veřejnosti to nejlepší, čím baví a ohromují diváky ve svých domovských science centrech.


 

Ostrava, příměstské science tábory ve Světě techniky – 5 denní letní pobyty pro děti 6 – 12 let.
 
Odkazy na propagátory

     

       

  

    

        

     

    

   

 

SCi-LiNEKontakt:
redakce@sci-line.cz, tel. +420 606 613 938, www.sci-line.cz

Nepřejete-li si dostávat tento newsletter, klikněte sem nebo odpovězte na tento e-mail a do předmětu zadejte "NE".