Biotech
facebooktwittertwitter

Vznikla nová technologie přírodní konzervace bio sirupů a dalších bio potravin. Experti využili znalostí z oblasti esenciálních olejů
a rostlinných extraktů.

 

Projekt finančně podpořila Technologická agentura České republiky (TA ČR) a podíleli se na něm Výzkumný ústav rostlinné výroby a rodinná firma Kitl z Jablonce nad Nisou.   Celá tisková zpráva zde

Projekt odstartoval v roce 2019 a bude ukončen v roce 2022. Roman Pavela, řešitel projektu, k tématu sdělil:

„Sirupy vyráběné za studena mají řadu pro zdraví prospěšných látek, ale musí se do nich dávat konzervanty, aby se nekazily. Řešení pomohly naše znalosti z výzkumu esenciálních olejů a sekundárních metabolitů, u kterých je zajímavé to, že působí proti hmyzu a patogenům, ale pro lidské zdraví jsou prospěšné, protože mají například antioxidační účinky. Výsledkem je know how o chuťově a smyslově přijatelných rostlinných látkách, které se dají použít jako náhrady za syntetické konzervanty. Chtěli jsme dát na trh nějaké výrobky na bázi rostlinných sirupů, které budou využívat esenciálních olejů a rostlinných extraktů místo konzervantů. Výhodou je i to, že tato výroba je navíc šetrná k životnímu prostředí.“

 

Táňa Hálová-Perglová (TA ČR), Roman Pavela (VÚRV) 

Pin It